Even voorstellen.

 

Hey allemaal!

 

Beetje bij beetje krijgt mijn website vorm, en wordt het dus tijd om jullie op de hoogte te brengen van activiteiten, initiatieven en nieuwtjes over muziekschool Claviatura!

Om te beginnen zal ik me even voorstellen.

Mijn naam is Ilona de Jong, als zevenjarig meisje ging ik voor het eerst aan een piano zitten. Mijn beste vriendinnetje speelde toen al een tijdje piano, mijn zus ook, dus naast dat het vooral spannend was, was het ook heel stoer!

Na een tijdje was ik zover dat ik mocht beginnen in het eerste boekje met muziek van Bach: "my first lessons in Bach." Mijn pianodocent uit die tijd vond het heel grappig om daarvan te maken: "My first lessons in Bagger". Maar ik vond de muziek zo mooi dat ik het eigenlijk helemaal geen leuk grapje vond.

Op de middelbare school ging ik met een keyboardje bij het schoolorkest. Daarmee maakte we concertreizen, dat naast een niet al te hoog muzikaal niveau vooral gewoon gezellig waren. En het jaar kwam dat we naar Wenen gingen! We hadden het hele jaar vooral hard gewerkt aan onze Weense Walzen en voerde die ook met veel plezier op op het plein voor paleis Schönbrunn en andere bekende en mooie plekken in de stad. Op één van de vrije momenten ben ik met een vriendin een enorme kerk ingelopen. En daar stond ze: de koningin der instrumenten: het orgel.

Ik was gelijk verkocht en had voor mezelf besloten dat ik dat wilde leren bespelen. Het half jaar dat daarop volgde heb ik bij mijn ouders gezeurd om orgelles te krijgen, en zo als kleine schattige meisjes dat vaak lukt: ik kreeg mijn zin.

De basisprincipes van het instrument waren mij vrij snel duidelijk en het bleek dat ik aanleg had. Na een half jaar besloot ik dat ik naar het conservatorium wilde, en zo kwam ik terecht op de Voorbereidende opleiding en Jong Talent klas. Twee jaar later werd ik aangenomen op het conservatorium van Maastricht.

 

Nu, oef, ruim 10 jaar later, is mijn liefde voor het instrument nog niet afgezwakt. Eigenlijk zelfs alleen maar groter geworden. Het is ontzettend spannend en indrukwekkend om ergens in een dorpje of stad een kerk in te lopen en daar weer een pareltje te ontdekken.

Inmiddels studeer ik de Master Orgel aan het conservatorium van Utrecht. Hier ben ik bezig met het opzetten van een orgelklas, het organiseren van een theaterproject met orgel speciaal voor kinderen, en het onderzoeken wat het orgel nodig heeft om nieuw leven ingeblazen te krijgen!

 

Veel mensen denken dat het orgel er alleen is voor de kerk, maar dat is niet meer van deze tijd. Mensen komen niet meer in de kerk, en dus ook niet meer in aanraking met het orgel.

Wat is er dan voor nodig om het orgel los te maken van haar kerkelijke basis, zonder dat het zijn roots en geschiedenis verliest?

 

Voel je vrij om te reageren onder het kopje contact!

 

Liefs,

 

Ilona

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Ingeborg van der Heiden (maandag, 07 november 2016 21:49)

    leuk beschreven Ilona. Ik wens je heel veel succes.En wens je ook dat je passie je brengt waar je graag wilt zijn.
    Liefs van je Tante Inge