Het orgel: elitair of doorsnee?

Lieve allemaal,

 

Voor mijn master-research moet ik onder andere de positie van het orgel in de maatschappij, door de eeuwen heen, analyseren.

Zoals ik in mijn eerste blog aanhaalde is de belangrijkste rol van het orgel bijna altijd kerkelijk geweest.

De kerk heeft zijn ups en downs gekend en het orgel veranderde daardoor synchroon van populariteit.

Maar hoe zit het dan met de algehele bekendheid van het instrument nu? En waardoor werden de laatste opmarsen in de populariteit beïnvloed?

De laatste grote opmars die het orgel gekend heeft was in de jaren 60/70. Deze is direct te relateren aan de opkomst van het Hammond orgel. Nu, ongeveer 50 jaar later, kent het orgel een dieptepunt als nooit tevoren. Dit is te linken aan de ontkerkelijking van de samenleving, zeker weten. De kerk is immers het podium van het orgel. Ondanks dat samen met mij een heleboel mensen en organisaties op zoek zijn naar de "holy grail" om deze negatieve spiraal te doorbreken, heeft nog niemand hem echt gevonden.

Ik merk dat bij veel van mijn collega's er een beeld rond het orgel hangt dat zich ver verheft boven elk ander muziekinstrument. Het feit dat het instrument "de koningin der instrumenten" wordt genoemd staat hoog in het vaandel. Dit zorgt ervoor dat het instrument een elite-status bekleedt. Maar is die status wel terecht?

Ja en nee. Ja, omdat het het grootste en meest veelzijdige instrument is dat door 1 persoon bespeeld kan worden. Bovendien staat het over het algemeen op een bijzondere locatie, die meteen een heel andere sfeer geeft.

Maar door het instrument op zijn enorme voetstuk te laten staan is de drempel voor geïnteresseerden te hoog om het daadwerkelijk te leren bespelen.

Ik zou daarom mijn collega-organisten willen vragen hun gedachten hierover te laten gaan: Hoe zien jullie de status van het instrument? Zou jij zelf, in de manier waarop je praat en denkt over "jou" instrument, de toegankelijkheid van het orgel kunnen veranderen? Jullie reacties zijn meer dan welkom!

 

En voor de (nog)niet-organisten: hoe zien jullie het orgel? Is het daadwerkelijk een instrument voor de elite, een klein groepje bevoorrechte mensen? Of is het instrument misschien toch toegankelijker dan het beeld dat ik zojuist heb geschetst?

Reactie schrijven

Commentaren: 0