Summer is coming!

De zomervakantie staat weer voor de deur. Voor velen is dit de tijd voor een eindsprint zodat er daarna genoten kan worden van een welverdiende periode van rust. Genieten van de zon en een andere omgeving, om daarna weer vol goede moed aan het werk te gaan.


Maar dit is ook de periode waarin op heel veel plekken in Europa de orgelfestivals beginnen. Niet zo gek om dat in het seizoen te doen waarin het publiek niet met dikke jassen hoeft te koukleumen, maar juist wat verkoeling kan zoeken in de kerk. Luisterend naar een organist die zich, zeer waarschijnlijk, wel behoorlijk in het zweet werkt.


Ik ben inmiddels al een aantal jaren de vaste registrant van het orgelfestival in Maastricht. Jaarlijks ontmoet ik daardoor veel (relatief) beroemde organisten die over de hele wereld concerten geven. Het is iedere keer weer een leuke ervaring om deze mensen te leren kennen en te zien hoe deze mensen met de spanning voorafgaand aan het concert omgaan. Ieder van hen heeft zo zijn of haar rituelen. Dit kan verschillen van een kwartier voor aanvang stil in een hoekje kruipen en er pas 1 minuut van tevoren weer vandaan te komen tot grappen en geinen met de registranten en zelfs rek en strek oefeningen.


Ook het netwerken is tijdens deze festivals heel belangrijk. Niet alleen met het registreren maar ook door het bezoeken van deze concerten. Het publiek is over het algemeen een vaste groep mensen. Grote fans die bij nagenoeg ieder concert aanwezig zijn. Als je begint met orgel spelen zijn deze concerten de uitgelezen gelegenheid om connecties te maken die later goed van pas kunnen komen.

Hoe beter deze mensen je kennen, hoe makkelijker het wordt om ergens een kerk in te lopen en te vragen of je het orgel even mag proberen.

De orgelwereld is vrij klein, maar het voelt als een eer er deel van uit te mogen maken. Nieuw bloed is altijd zeer welkom, dus ik nodig jullie graag uit om kennis te komen maken en deze mooie concerten te bezoeken!

Reactie schrijven

Commentaren: 0